Nieuws

Er is een nieuwe Wandy 4100 controller 19" machine en een Wandy 2011c SoHo router. Deze nieuwe Wandy's zijn ontwikkeld om, net als de 922 en 933 direct op glasvezel aan te kunnen sluiten! Kijk onder het menu producten hierboven naar deze mooie vernieuwing in onze portfolio.

De nieuwe 9xx serie is er! Kijk onder het menu Producten naar deze nieuwe Wandy's.

Onze vestiging in Utrecht is verhuisd naar Strijkviertel 25 in Utrecht / De Meern

Wandy komt met een nieuw type indoor AP voor plafond montage: de Wandy Dome. Zie hier de product sheet van onze nieuwe telg: Wandy M251d

Wandy kan u helpen met uw (glasvezel) internet aansluiting. Uw provider levert u een ultra snelle glasvezel verbinding, maar met het aansluiten in uw (bedrijfs) netwerk helpen zij niet. Wandy kan u daarbij helpen! Wij adviseren graag in de keuze van provider en technische oplossing, zodat u maximaal renement kunt halen uit uw snelle Internet verbinding. Bel ons voor een passende SLA, zodat u niet in de kou staat.

Wandy bouwt ook netwerken voor Voice over IP (VoIP) toepassingen! Veel bedrijven schakelen over op VoIP en lopen daarmee tegen complexe problemen aan. Wandy kan u daarbij helpen. Wij hebben veel ervaring met virtuele netwerken en QoS/bandbreedte management. Bel ons voor veder advies of hulp.

Reggefiber past een nieuw Wandy networking concept toe, om wifi internet access te kunnen bieden in winkelstraten van verschillende steden. Bericht Telecompaper.

Ziggo kiest voor Wandy voor de 5 mei viering in Zwolle. Ziggo sponsort wifi voor de bezoekers van de Zwolse binnenstad.

RCN vakantieparken heeft gekozen voor Wandy om alle RCN-parken in Nederland en Frankrijk van draadloos internet te voorzien.

Defensie en Veiligheidsregio Gelderland ontwikkelen samen met Wandy een nieuwe draadloze oplossing voor op voertuigen. Wij noemen dit nieuwe device de Bridget.

Het Nederlands Scheepvaartmuseum kiest voor Wandy om haar bezoekers een multimedia ervaring te kunnen laten beleven.

Ook voor industri�le oplossingen is Wandy de beste keuze. Kaasfabriek Rouveen heeft al haar heftrucks uitgevoerd met een Wandy client die nooit zijn verbinding verliest! (Interesse? Bel ons.)

In samenwerking met Unica bouwt Wandy het netwerk voor de Floriade in Venlo.

Freshpark Venlo wordt beveiligd door Unica en Wandy.

Voor Ahoy Rotterdam verzorgt Wandy het nieuwe toegangsnetwerk voor publiek en exposanten.  

Heeft u vragen? Bel ons!
Klik hier voor onze contactgegevens

 

 

Networkconcepts



Een goed netwerk bouwen is een kunst en begint met een goed doordacht netwerk concept. Het Dude netwerkmanagement systeem kan daar bij helpen. Ik zal hier met behulp van een aantal voorbeelden in Dude proberen uit te leggen wat verschillende concepten zijn en een idee geven van hoe een goed netwerk opgebouwd kan worden, hoe een Dude omgeving ingericht kan worden en ook een indruk geven van wat er allemaal mogelijk is met Wandy netwerk apparatuur. 

Een klein Hotspot netwerk met een slave.
Een van de meest voorkomende netwerken die wij tegenkomen bestaat uit een Wandy Hotspot met, of zonder een slave. Meestal gebruiken we dan Wandy’s uit de “M” reeks (kijk onder Wireless voor de verschillende types). Een typische netwerktekening ziet er zo uit:

Op deze tekening staat een Wandy Hotspot zonder slave maar, er zou best een slave bij kunnen staan, b.v. op de plek van de parasol. (De flash versie van dit concept staat op de voorkant van www.wandy.nl) In Dude zou zoiets er als volgt uit zien:

 

Zoals je ziet zijn er een aantal iconen te zien. Deze iconen hebben een bepaalde betekenis. De iconen zijn te downloaden onder de Support knop.

In dit geval zien we:
Een ADSL router           
Een Wandy Hotspot       
Een Wandy Slave AP  

Op zich is dit een vrij simpel netwerk; De ADSL router zit op het internet en heeft een publiek IP adres. Aan de binnenkant heeft de ADSL router IP nummer 192.168.0.1. De Wandy Hotspot heeft aan zijn buitenkant IP nummer 192.168.0.240 en “praat” rechtstreeks met de ADSL router. Een Wandy Hotspot is in de basis een Router, maar dan wel een heel geavanceerde. Voor het concept is het voldoende om te weten dat de Wandy Hotspot een Router is. De Hotspot routeert het verkeer van en naar het 192.160.0 segment naar zijn eigen internet 172.16.15 segment. Het Wandy slave accesspoint is een ethernet bridge en al het vekeer (alles) loopt over de machine alsof het een kabel is. Feitelijk ziet een wireless client niet eens dat zijn verkeer over een slave loopt. (het is alsof de client direct op de hotspot inloged.)

 

Een groter Hotspot netwerk met meer slaves.
De grotere variant van zo een Wandy Hotspot netwerk is in de basis hetzelfde, allen wordt het vaak wat complexer door de hoeveelheid machines en de extra randapparatuur en toegevoegde diensten die in zo een netwerk zitten. Voor zo een netwerk gebruiken we meestal een Wandy “H” type voor de Hotspot en “M” types voor de slaves. Een plaatje van de dekking van zo een netwerk ziet er zo uit:

(De flash versie van dit concept staat op de voorkant van www.wandy.nl) In Dude zou zoiets er als volgt uit zien:

 

De complexiteit van zo een netwerk neemt natuurlijk snel toe. Zoals hier te zien is, zijn er IP camera’s in dit netwerk aanwezig voor bijvoorbeeld beveiliging of voor een web-pagina waarop gasten kunnen zien hoe een bepaalde plek er uitziet. Deze camera’s hebben een eigen netwerk layer binnen de configuratie van de Wandy machines. Om dit duidelijk te maken heb ik ze hier een andere kleur gegeven. Dit voorbeeld van de camera’s is natuurlijk toe te passen voor een oneindig aantal diensten in een netwerk. Dude kan een enorme bijdrage leveren om een beter inzicht te krijgen in het nog te bouwen netwerk en natuurlijk na de bouw om het netwerk te monitoren, of alles blijft werken zoals het bedoeld is.

 

Meerder Hotspot netwerken met slaves op verschillende locaties.
Diensten leveranciers hebben al snel meerdere van bovenstaande netwerken onder beheer. Ieder locatie heeft weer zijn eigen instellingen, diensten en is waarschijnlijk ook steeds weer anders geïmplementeerd volgens de eisen van terrein en klant. Ik zal proberen duidelijk te maken aan de hand van een life-netwerk in Denemarken ten behoeve van een veerdienstmaatschappij hoe netwerken opgebouwd zijn. Per locatie weer verschillend en ook hoe deze netwerken met zijn allen een geheel vormen in een Dude netwerkmanagement systeem. Ook zal ik laten zien hoe de klantlocaties gedekt zijn en dat al deze locaties via hetzelfde billing systeem werken.

Van deze case staat ook een filmpje op de voorkant van www.wandy.nl:

Het netwerk van FerrySpot in Denemarken is een zeer complex netwerk over meerdere locaties. Het biedt een Wifi Hotspot toegangsdienst voor de klanten van Scandlines en HHferries, aan boord van de schepen en op de walkanten voor de wachtrijen. Om de locaties in Dude te bereiken is een kaart van Denemarken gemaakt waarop de locaties te zien zijn.

Door de groene cirkels aan te klikken opent een nieuwe kaart waar de locatie in staat weergegeven

 

De eerste locatie is een kortere veerdienst, met een oversteek van ruim 5 kilometer. Er varen 2 rederijen op deze lijn te weten Scandlines en HHferries. We zien hier de lijn met de 3 schepen van Scandlines. De 2 walkanten zitten met een staalverbinding aan elkaar gekoppeld. Op de kant van Helsingbor zit de internet access en de centrale Hotspot controller. Alle andere machines zijn slaves van deze hotspot. Aan beide kanten zijn er slave AP’s gesitueerd voor de wachtende klanten van Scandlines. Vanaf de schepen wordt een permanente point to point verbinding gemaakt naar de centrale mast in Helsingbor. Aan boord kunnen de klanten dan weer inloggen met laptop of PDA.

Een andere locatie is Gedser Rostock. Deze oversteek is met 50 kilometer een stuk langer. Omdat hier de schepen niet de hele reis geconnect kunnen blijven vanaf een walkant schakelen de schepen automatisch van de ene naar de andere walkant als het signaal te slecht wordt. Dit wordt gedaan met 2 losse Wandy machines, een op de voorkant van het schip en een op de achterzijde. Deze 2 Wandy’s komen in het midden van het schip bij elkaar en een VRRP-edge zorgt voor de keuze of de internet verbinding van de voor of achtersteven (lees Denemarken of Duitsland) komt. Ook hier zien we weer op beide walkanten de voorzieningen voor de wachtrijen. De omvang van de schepen en de lengte van de verbindingen maakt hier het netwerk nog complexer. Om alle verbindingen vlekkeloos te laten werken zijn hier 6 opstel locaties gebruikt. Er moest ook hoogte gevonden worden om te compenseren voor de kromming van de aarde. De locaties voor de straalverbindingen naar de schepen zijn 50 en 60 meter hoog.

Bovenstaande locatie heeft weer een ander concept en aanpak. Deze oversteek is 20 kilometer. Het probleem bij deze verbinding was, dat er aan de Duitse zijde geen internet verbinding te krijgen was. De schepen rechtstreeks koppelen op alleen de Deense wal was niet mogelijk, daarvoor is de afstand te groot. Het moest dus met een straalverbinding van Denemarken naar Duitsland en dan vanaf 2 kanten de schepen aanstalen gebeuren. De 4 schepen waren daarentegen wel een stuk kleiner dan op de locatie hiervoor, wat de toepassing aan boord van een Wandy met 2 radio’s wel mogelijk maakte. Deze Wandy staat dus het grootste deel van de reis permanent met 2 walkanten verbonden. Deze 2 verbindingen hebben we aan elkaar “ge-bond” (gestapeld), wat resulteerd in een permanente verbinding die naadloos schakelt tussen de 2 walkanten. De 4 “ge-bonde” verbindingen worden ge-terminate in een centrale machine net voor de Hotspot controller in Denemarken.

Tot zover 3 interessante locaties, met ieder zijn eigen netwerkconcept.


Hotspot netwerken met Vlan’s, Raduis en centrale Billing.
De netwerken hierboven beschreven hebben allen Vlan’s voor zakelijk gebruik t.b.v. de medewerkers van Scandlines en publiek access voor de klanten van Scandlines;

Het Vlan van Scandlines komt uit op een ethernetpoort die gekoppeld zit in het interne netwerk van Scandlines.

Het Vlan voor internet toegang van Ferryspot komt uit op een Wandy Hotspot controller. 

Alle Hotspot controllers van Ferryspot zijn geconfigureerd met Raduis User Authenticatie en gekoppeld op de centrale Radius server in Nederland. In de Hotspots van Ferryspot zijn er Hotspot login pagina’s aanwezig met een flash-plugin die gekoppeld staat aan een centrale Billing server, die naast de Radius server staat.

De dienst is gebaseerd op een PayPal betalingstransactie, met PayPal account of met een creditcard. Het werkt als volgt: Op het moment dat een klant van Scandlines een ticket aangeschaft en betaald heeft via de Ticket Shop plugin en PayPal, dan maakt de Billing server in Nederland een account en password aan in de Radius server en laat de accountgegevens zien in de plugin op de login pagina van de Hotspot. (is dan te zien onder “2” in de plugin). De gebruiker kan dan deze gegevens overnemen in het Username en Password veld van de login pagina. Op deze manier kan een klant dus geheel online zijn eigen gebruikersnaam en wachtwoord aanmaken en afrekenen.

Het systeem is volledig geautomatiseerd en de inkomsten voor Ferryspot worden automatisch aan het eind van de maand overgeboekt. Kosten worden verrekend op basis van een opslag in de ticket prijs. De exploiterende partij kan dus gewoon zijn ticketprijzen bepalen en feitelijk betaald de afnemer voor de opslag van de internet betaaldienst.